Tweedehands Skoda Octavia kopen?
Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greentech Style Businessline
Bouwjaar: Aug 2015Energielabel:-Km-stand: 243.168 kmGebruikersoordeel():€ 9.950,-- Diesel
- Automatisch
BOVAG GarantieNAP-CheckHet NAP-logo staat alleen bij voertuigen die gecheckt zijn bij de RDW en waarbij de RDW een logisch oordeel heeft afgegeven ten aanzien van de reeks kilometerstanden.
BOVAG GarantieTot 12 maanden na aankoop worden gebreken kosteloos hersteld*.
Onpartijdige Hulp bij Klachten in geval van onenigheid over de uitvoering en uitleg van de BOVAG Garantie en BOVAG Algemene Voorwaarden.
Toegang tot de Geschillencommissie (indien bemiddeling niet leidt tot een oplossing).
Nakomingsgarantie: als de Geschillencommissie een bindende uitspraak doet in een zaak, dan staat BOVAG, binnen grenzen, garant voor nakoming van die uitspraak.
De voorwaarden zijn afgestemd met de ANWB en Consumentenbond.
* Zie www.bovag.nl/garantie voor de voorwaarden€ 9.950,-Aug 2015243.168 kmGebruikersoordeel():Autobedrijf Arnold de Rijk
ROOSENDAAL
Online sinds 1 week
Bewaar deze auto
Oude naam, nieuwe klasse
Natuurlijk denken we bij de naam Skoda Octavia vooral aan het huidige model: een gezinswagen die aanvankelijk als basis de Volkswagen A4 kende. Maar al in 1959 werd een Octavia gelanceerd, een opwaardering van de toenmalige modellen Skoda 440 en 445. De versie met viercilinder motoren aan de voorzijde was voorzien van spiraalveren en een nieuwe wielophanging. De tweedeurs Sedan werd vijf jaar geproduceerd, waarna men nog langere tijd (tot 1971) de stationwagon-uitvoering maakte. De afzetmarkt was toen nog heel regionaal gebonden, zodat de auto bij ons nagenoeg onbekend bleef.
De eerste generatie
De nieuwe Skoda Octavia zag bijna veertig jaar later (1996) het levenslicht en had uiteraard niets meer van doen met de naamgenoot. Inmiddels was het Tsjechische merk Skoda ingelijfd door Volkswagen en dat vertaalde zich ook in de uitvoering van de nieuwe Octavia. Het Volkswagen A4-platform werd immers als basis gebruikt en de Octavia was leverbaar als hatchback, maar ook weer als stationwagon. Uiteraard werd gebruik gemaakt van VW-motoren. Grote pluspunten van het model waren in vergelijking met de concurrenten de forse bagageruimte en de absoluut bovenmodale standaarduitrusting. In het Skoda-arsenaal verdient de Octavia een plekje tussen de met de Volkswagen Polo vergelijkbare Fabia en de veel luxueuzere Skoda Superb. De Octavia-modellen werden aanvankelijk geleverd met Volkswagen-motoren (van 1.4 liter tot 2.0 liter benzinemotoren) en 1.9 liter dieselmotoren. Van deze eerste generatie werden ruim 1,4 miljoen exemplaren verkocht.
Moderne uitstraling
Het zou tot 2004 duren voordat de tweede generatie van de Octavia werd gemaakt. Hierbij werd het Volkswagen A4-platform vervangen door de A5-versie en dat is een basis die we ook kennen van auto's als de VW Golf, Audi A3, Seat Leon of de VW Touran. Dat maakte van deze versie van de Ocatvia echter geen eenheidsworst, want de wagen oogde duidelijk veel moderner en werd voor wat betreft het interieur grondig onder handen genomen door de Belgische ontwerper Dirk van Braeckel, die later werkzaam zou zijn voor Bentley en Bugatti. Waarmee al is aangegeven dat de tweede generatie van de Skoda Octavia qua ontwerp zeker geen grijze muis was, met naast de hatchback en de stationwagon-uitvoering ook een meer sportief RS-model en zelfs een terreinversie: de Octavia Scout. De achterpassagiers profiteerden van meer beenruimte. Inmiddels had de Skoda Octavia zich wel ontworsteld aan het imago dat het van oudsher meedroeg: enigszins oubollig en onbetrouwbaar. Dat maakt de prijs van de Octavia als tweedehands auto best aantrekkelijk ten opzichte van bijvoorbeeld de Volkswagen Golf, terwijl beide auto's qua degelijkheid best met elkaar vergelijkbaar zijn. Tekenend is bijvoorbeeld dat zelfstandige taxichauffeurs in het Verenigd Koninkrijk het model vaak rijden: lage kostprijs, veel ruimte en betrouwbaar.
Opvallend model in vechtmarkt
De laatste modellen van de Octavia zijn ook weer verkrijgbaar in de uitvoeringen zoals we die eerder al kenden: hatchback en stationwagon. Naast wat technische aanpassingen kenmerkt deze generatie - vanaf 2009 in productie - zich door het meer karakteristieke front en de van xenonverlichting voorziene koplampunits. De huidige versies zijn voorzien van MPI- en TSI-benzinemotoren en TDI-dieselmotoren. De auto is aanzienlijk lichter in gewicht dan de voorganger, maar desondanks ruimer als het om het interieur gaat. Die snufjes zijn nodig, want de Octavia heeft concurrentie van populaire wagens als de Volkswagen Jetta, Toyota Avensis en de Peugeot 805. En de Skoda Octavia een auto voor de wat meer behoudende rijder? Zeker niet: in 2011 reed een Skoda Octavia vRS een recordtijd op Bonneville Speedway voor auto's voorzien van maximaal een twee liter motor: 365 kilometer per uur.